Címlap Bodrog-Tisza részletes program
Kalandor Vízitúra | Latorca-Bodrog részletes program

Latorca-Bodrog túra részletes program

 

A Latorca az Északkeleti-Kárpátokban, a Vereckei-hágó közelében ered 850 m magasságban. Hossza 188 km. Ebből 156,6 km Ukrajnában, 31,4 km Szlovákiában található. Vízgyűjtő területének mérete 3130 km². A forrástól Szolyváig hegyi jellegű folyó, onnan a folyóvölgy Munkácsig hol szélesedik, hol ismét összeszűkül, majd a folyása síkvidéki jelleget ölt. Legnagyobb mellékfolyója a Laborc. A Latorca Szlovákiában, Zemplén falunál az Ondavával egyesülve kapja a Bodrog nevet, mely a Tisza egyik mellékfolyója.

A túra első napján, kora délután van találkozó Felsőbereckiben, a kempingben, ahol a sátorverést követően, rövid evezés elméleti és gyakorlati oktatás után, vízreszállunk és a Bodrogon rövid túrát téve, meglátogatjuk II. Rákóczi Ferenc szülőházát, a folyóparton található Borsiban.

A túra második napján a Latorca és a Bodrog szlovákiai szakaszán evezünk kb. 35 km-t, lehetőség szerint a lehető legtöbbet megmutatva ebből a vízitúrázók számára kevésbé ismert, de annál szebb folyóból! A vízreszálló helyre bérelt busszal utazunk Felsőbereckiből, és ide is érkezünk vissza késő délután, természetesen evezve!

A harmadik nap Sárospatakig lapátolunk, ahol a napi program zárásaként a Rákóczi vár is megtekinthető. Útközben ha megfelelő a vízállás, a Bodrogot kísérő mellékágakba is benézünk! A szállás a vízparti kempingben lesz.

A következő két nap alatt Tokajig lapátolunk, ahol városnézés,  pincelátogatás és búcsúest jelentik a túra zárását. A túra után további programlehetőségeket is érdemes kihasználni, mivel a hétvégére érkezünk Tokajba!

A szállás kempingekben lesz, saját sátorban, de igény estén lehetőség van (magasabb díjért) faházas elhelyezésre is!

Étkezés: a vásárlási lehetőség mindenhol adott, az esti önköltséges közös főzésekhez/bográcsozáshoz a felszerelést biztosítjuk!

A túrát csomagszállító autó kíséri!


Autóval érkezők részére az autók mozgatásának megszervezésében segítünk, de ez a csak az autósok egymás közötti együttműködése esetén lesz gyors és gördülékeny! (Pl.: A megbeszélt időpontok betartása, stb.)