Címlap Általában a hosszú túráinkról
Kalandor Vízitúra | Általában a hosszú túráinkról

Általános ismertető a hosszú (4-10 napos) túráinkról

 

Hosszabb vízitúráinkra várunk mindenkit, aki szeretné átélni a vízitúrázás örömeit, aki szereti szabadidejét aktívan, a természet közelségében, a vizek partján eltölteni. Lehet jelentkezni baráti társasággal, egyedül és párban, várjuk a diákokat, a családokat, a fiatalokat és a lélekben fiatalokat egyaránt.

Kezdőknek a Bodrog-Tisza, a Felső-Tisza, a Szigetköz, a Mosoni-Duna, programjainkat, gyakorlott evezősöknek (az előzőeken túl) Rába és Dráva, Mura-Dráva túráinkat is ajánljuk.

Hosszú (4-10 napos) túráinkon általában a túrakiírásban szereplő első napon (utazás napja) 16-17 órától tudjuk fogadni túrázóinkat a megadott táborhelyen, ezen a napon csak rövid, gyakorló evezésre van lehetőség! Ha valaki csak este tud megérkezni (pl. munka utáni indulás vagy/és messzebbről kell jönni), az sem baj, sőt lehetőség van arra is, hogy aki máshogy nem tudja megoldani, az másnap reggel (az előzetesen egyeztetett időpontig!) csatlakozzon a csapathoz!
Figyelem! Néhány túránál a túra első napján már vízreszállunk, de ezt a túrakiírásban külön jelezzük!

A túra során egész napos programot biztosítunk, (az evezés alapjainak oktatása, (csak az első evezős napon!) túrától függően kb. 15-35 km evezés (nap közbeni megállókal, pihenéssel, fürdőzéssel), bográcsozás, esti közös program, buli, tábortűz, stb.).

Általában az utolsó evezős nap után búcsúest, majd másnap utazás haza; de hosszú túráink egy részénél az utolsó evezős nap délutánján van a tervezett hazautazás, mivel így jobban kihasználható a hétvégi túrazárás! (Hosszú túráinknál többnyire a túra kiírás szerinti utolsó napja az utazás napja, ezen a napon már nincsen evezés.) Ha valakinek kevesebb a szabadideje, az az utolsó evezős nap után is elindulhat haza, így (bár az utolsó estét a csapattal kihagyja) adott esetben egy nappal kevesebb szabadságra van szükség a túra végéig való evezéshez.

Szakképzett túravezetőink feladata minden túrán a megfelelő vízbiztonsági és evezéstechnikai ismeretek elméleti és gyakorlati oktatása, a csapat csak azután szállhat vízre, hogy minden kenu biztonságos haladása és irányítása már megoldottnak tekinthető. A napi eligazítás során túravezetőink az adott szakaszon való biztonságos evezéshez szükséges ismereteket adják át a túrázóknak, valamint a vizen is segítik a csapat haladását.

Az evezés utáni fakultatív és közös programok szervezése, szintén a túravezetők feladata, hogy a csapat a szárazföldön is a lehető legjobban érezze magát!

 

Hosszú túráinkon a Rábán, a Szigetközben, Dráva és Mura-Dráva túráinkon mindig kisérő autó szállítja a csomagokat, és 2010-től a Bodrog, a Bodrog-Tisza, a Felső-Tisza és a Mosoni-Duna túráink többségén is!
Ahol a túrakiírás szerint a csomagok szállítása a kenukban történik,
azokon a túráinkon a kenukban csomaghelyeket biztosítunk, vagyis legalább egy hely üresen marad kenunként. A csomagok vízhatlan szállítása itt nagy méretű, erős nylon zsákok segítségével történik, melyek beszerzési lehetőségeiről a jelentkezés során informáljuk túrázóinkat.

Élelmiszer vásárlási lehetőség majdnem minden -a túráink során érintett- táborhely közelében elérhető távolságon belül található. A boltok nyitva tartásáról a túravezető ad tájékoztatást, de általánosságban elmondható, hogy kisebb településeken  vasárnap zárva vannak az üzletek.

Meleg étel lehetőség sok táborhelyen van, de javasoljuk az önköltséges bográcsozást az esti vacsora elkészítéséhez, ehhez az eszközöket biztosítjuk, a túravezető ennek megszervezését mindig felajánlja, de a kivitelezés némi közös munkát is igényel a túrázók részéről.

A részvételi díjak minden túrán tartalmazzák a kenuk és lapátok bérleti díját, szállítását, a túravezetést és csomagszállítás esetén a csomagszállító autó költségeit. (Mentőmellényt a szükséges mennyiségben térítés mentesen biztosítunk túrázóink számára. Úszni nem tudók és 14 év alattiak számára a mentőmellény viselése a túra során kötelező!)

A szállásdíjak a kiírásban szereplő szálláskatagória díját jelentik a megadott számú éjszakára. (Ha valaki kevesebb éjszakát sátrazik a kempingben, az kevesebb éjszakát fizet.)